Inspiratie

Foto's, ideeën en ontwerpen alles ter inspiratie.
Badkamer ideeën
Badkamer ideeen
Sani-Bouw vestigingen

Een keur aan installateurs door geheel Nederland met kennis van zaken en liefde voor het vak. Vind hier uw

Sani-Bouw vestiging.
badkamershowrooms nederland
Documentatie

Alle badkamer en tegel documentatie overzichtelijk en makkelijk.
Kijk hier voor alle
badkamerdocumentatie...
Villeroy & Boch noviteiten   Sealskin documentatie
FenF folder   Instamat radiatoren folder

Het installeren van een thermostaatkraan

Het installeren van een thermostaatkraan

Voorbereiding voor de start van de klus

Het vervangen van een thermostaatkraan is te doen door een gemiddelde klusjesman. Kies een vervangende kraan naar keuze en hou hierbij rekening met de hartafstand van de kraan. Voor een douchekraan is dit in de regel 12 of 15 centimeter, terwijl bij de meeste badkranen de hartafstand 15 centimeter zal zijn. Sluit de hoofdaansluiting van de waterleiding, of als aanwezig, de losse sluiting voor de aanvoer van de thermostaatkraan. De klus kan beginnen zonder gevaar op lekkage.

Het demonteren van de oude kraan

Het demonteren van de oude kraan is afhankelijk van de soort kraan. Een bad- of douchekraan draai je eenvoudig los met een passende steeksleutel of een bahco. Draai de schroef los tussen de rozetten aan de wand en het vaste deel van de mengkraan. Waarschijnlijk zal de oude kraan door jarenlang gebruik niet eenvoudig los gaan, en is er kracht nodig om de schroef in beweging te krijgen. De kraan is nu eenvoudig te verwijderen. De schroeven van een thermostaatkraan voor een wastafel of gootsteen zitten onder de kraan, waardoor je onder het aanrechtblad of gootsteen moet werken. Het kan hierdoor lastig zijn om de schroeven goed te bereiken. Demonteer eerst de twee flexibele aan- en afvoerslangen voor het warme en koude water. Draai vervolgend de twee schroeven los met een bahco of steeksleutel. Gebruik de juiste maat pijpsleutel als de schroeven moeilijk bereikbaar zijn. Goed gereedschap maakt het zo veel gemakkelijker. Met alle schroeven los is de kraan eenvoudig te verwijderen.

Controleer de aansluiting

Het is altijd verstandig om de oude vaste S-koppeling te controleren. Met een waterpas controleer je de horizontale uitlijning, en met een rolmaat de diepte en de juiste hartafstand. Dit is belangrijk om de nieuwe kraan eenvoudig en goed te bevestigen. Bij afwijkingen is dit het moment om de koppeling te stellen. Vervang het teflon tape op het uiteinde van de koppeling om de kans op lekkage te verkleinen.

De nieuwe thermostaatkraan plaatsen

Plaats nieuwe rozetten over de S-koppeling en de bijgeleverde rubber ringen en zeefjes in de aansluiting van de nieuwe kraan. Plaats de nieuwe kraan op de koppeling en controleer of het geheel recht is geplaatst. Draai de koppelingen in eerste instantie handvast om vervolgens het met een steeksleutel vast te draaien. Geef niet te veel kracht aan de koppeling, vast is vast, en plaats een doek tussen de koppeling en de steeksleutel om het chroom niet te beschadigen. Schroef bij een wastafelkraan eerst de flexibele leidingen vast aan de kraan en plaats deze door het gat naar beneden. Sluit ze daar aan op de wateraanvoer. Schroef de kraan vast met de twee schroeven en zorg ervoor dat de kraan goed recht staat. Schroef de schroeven vervolgens vast met een bahco of pijpsleutel. Open de watertoevoer. De nieuwe kraan is nu klaar voor gebruik.