Inspiratie

Foto's, ideeën en ontwerpen alles ter inspiratie.
Badkamer ideeën
Badkamer ideeen
Sani-Bouw vestigingen

Een keur aan installateurs door geheel Nederland met kennis van zaken en liefde voor het vak. Vind hier uw

Sani-Bouw vestiging.
badkamershowrooms nederland
Documentatie

Alle badkamer en tegel documentatie overzichtelijk en makkelijk.
Kijk hier voor alle
badkamerdocumentatie...
Villeroy & Boch noviteiten   Sealskin documentatie
FenF folder   Instamat radiatoren folder

Badkamertegel weetjes

Badkamertegel weetjes
De badkamer is een plek waar u zichzelf letterlijk bloot geeft. Waar u ontspant in bad, u zich omringt met heerlijke geuren en onbekommerd onder de douche zingt. Kies voor een badkamerdesign dat helemaal past bij uw persoonlijkheid. Badkamertegels zijn er voor iedere smaak en elke portemonnee. Lees hieronder snel verder voor handige tips en weetjes over tegels en geef uw badkamer een nieuwe look.

Natuursteen of keramisch

Zodra u heeft gekozen om met tegels te werken, rest de vraag of u natuurstenen of keramische tegels wilt. Natuursteen tegels komen uit de natuur en worden in de fabriek op maat gesneden. Wilt u graag een unieke en luxe uitstraling in de badkamer? Kies dan voor natuursteen. Maar let op: natuurstenen tegels die veel kalk bevatten of met een hoge poreusheid zijn niet geschikt voor een badkamer.

Het resultaat van aarde bakken op een temperatuur van gemiddeld 1.200 graden is een keramische tegel. Een glazuurlaag, dat in alle kleuren kan worden aangebracht, maakt de tegel waterbestendig. Keramische tegels zijn erg makkelijk te onderhouden. Wilt u wat anders dan de standaard tegels of juist de standaard tegels onderbreken met een strook vrolijke tegels? Kijk dan eens naar mozaïek tegels of keramische tegels met unieke patronen.

Badkamertegels_weetjes_1

Slipweerstand

Maak gebruik van tegels met een hoge slipweerstand in vochtige ruimtes zoals de badkamer. De slipweerstand wordt bepaald door de oppervlakteruwheid, formaat, vuil- en slijtageweerstand van de tegel. De slipweerstand als je met schoeisel over de vloer loopt wordt aangegeven door de letter R, gevolgd door een cijfer tussen 9 en 13. Des te hoger de R-waarde, des te kleiner de kans op slippen. Voor blootsvoets lopen op vloeren wordt de slipweerstand uitgedrukt in A, B of C. Gebruik keramische tegels die met B of C aangeduid zijn als badkamervloer om uitglijden te voorkomen.

Badkamertegels_weetjes_2

Formaat badkamertegels

De keuze voor kleine of grote badkamertegels hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Houd met het maken van deze keuze rekening met de volgende punten:

Mozaïek-/kleine tegels

  • Het voegen van mozaïektegels vergt meer werk dan het voegen van grote tegels. Er is meer voegmateriaal nodig, dit zorgt voor een hogere prijs.
  • Door de voeglijnen vallen wanden die niet waterpas staan meer op bij het gebruik van kleine tegels.
  • Tegenwoordig worden mozaïektegels voorgekleefd op glasvliesnetjes. Hierdoor is het plaatsen van deze tegels flink versimpeld vergeleken met vroeger.
  • Kleine tegels zijn erg handig om te gebruiken bij afgeronde hoeken.
Grote tegels
  • Bij grote tegels vraagt het bepalen van de voeglijnen meer denkwerk.
  • De tegels moeten op maat worden geslepen/gesneden, hierdoor ontstaat er meer afval.
  • Met grote tegels is het moeilijker werken rond buizen en andere obstakels.
  • Met grote tegels wordt de kans op doorlating van water verminderd omdat er minder voegwerk is.

Badkamertegels_weetjes_3

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van kleine en grote tegels van hetzelfde materiaal. Dit maakt het makkelijker om de badkamer te betegelen en schept daarnaast ook meer sfeer. Een tegelzetter kost gemiddeld € 30 - € 40 per uur. Om uw badkamer helemaal af te maken laat u uw plafond stucen. De kosten van een stukadoor zijn afhankelijk van het soort stucwerk dat u wilt, ga uit van een gemiddelde van € 14 per m2.

 

Afb. 1: https://www.pinterest.com/pin/372813675377383627/

Afb. 2: https://www.pinterest.com/pin/490188740665912307/

Afb. 3: https://www.pinterest.com/pin/457819118342503265/